niedziela, 26 stycznia 2014

Czekolada

Ta najprawdziwsza czekolada to tylko jeden składnik - nie cukier, nie mleko, nie ulepszacze - kakao, po prostu. Ziarna kakao zawsze były i zawsze będą najlepszym pokarmem dającym energię i regulującym wagę!!

Kakao dla Azteków i Majów miało większą wartość niż złoto! Zawitało do Europy w szesnastym wieku, przywiezione przez Hiszpana - Ferdynanda Corteza. Europejczycy zaczęli dodawać do kakao cukier. W dziewiętnastym wieku holenderski chemik Van Houten jako pierwszy wyprodukował sproszkowaną, niskotłuszczową czekoladę. Rozwinęło to produkcję czekolady na szeroką skalę. Tania sproszkowana i twarda czekolada trafiła do ludzi, którzy już bez problemu mogli sobie na nią pozwolić. Szwajcarski chemik Nestlé sproszkował mleko i po raz pierwszy wyprodukował mleczną czekoladę. Jej smak znamy wszyscy. Podgrzewanie, rafinowanie i przetwarzanie niszczy naturalne walory czekolady. Dlatego też niezastąpione ''cudowne'' właściwości kakao znjdujemy w jego surowj postaci.

Przejdźmy do sedna, surowa czekolada pomaga w obniżeniu ciśnienienia krwi, wzmacnia układ krwionośny, jest fantastycznym antyutleniaczem, wspomaga układ trawienny oraz nasze fizyczne i psychiczne samopoczucie. Jest bogata w podstawowe minerały takie jak wapno, cynk, żelazo, potas, witaminy B oraz E. Następnym wyborem po surowej czekoladzie powinna być ciemna czekolada, minimum 70% kakao. Mleczna czekolada, no cóż wystarczy spojżeć na skład...

Hmm, niech w noworocznych postanowieniach nie będzie zakazów, ale nastawienie na lepsze wybory ;). Czekolada? Jak najbardziej - ale ta prawdziwa, nie falsyfikat ;).

Mmmmm, pycha....



2 komentarze:

  1. Chyba poczułam zapach czekolady i wróciłam do komentowania Twoich smakowitych wpisów. Kakao, czekolada...wiem, ze najlepiej surowe i nieprzetworzone. lubię kakao na wodzie z odrobina mleka :-) Rzadko piję, bo z sojowym nie smakuje mi tak dobrze jak ze zwykłym. MUSZĘ POPRÓBOWAĆ JESZCZE z sojowym! - J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej J. tak myślę, że poczułaś zapach czekolady :) Jeśli czekolada na gorąco, to u mnie z mlekiem migdałowym ;) - wpis z 10 grudnia 2013. O produktach sojowych napiszę więcej, gdyż jest w tym temacie trochę zamieszania... Dziękuję za podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń