sobota, 5 października 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

W Zdrowodajni przepisy są łatwe, szybkie i zdrowe. W kolorach jesieni, przed Państwem, Zupka z Czerwonej Soczewicy, taa taaam!! Same zalety: niski indeks glikemiczny, powolne uwalniane węglowodanów, antyutleniacze, naturalne antybiotyki, proteiny...

Składniki jak na poniższym zdjęciu: czerwona soczewica, słodkie ziemniaki, marchew, czerwona cebula, kawałek pory, kilka ząbków czosnku i 3-4 plasterki imbiru.  
 
Składniki na Zupkę z czerwonej soczewicy.
Słodkie ziemniaki fantastycznie kontrolują poziom cukru we krwi (można je zastapić zwykłymi ziemniakami ...ewentualnie), razem z soczewicą stanowią perfekcyjny duet komponując posiłek pełnowartościowy, smaczny i satysfakcjonujący.  Jeśli znamy ogród, w którym wyrosły warzywa - zostawiamy skórkę, jeśli zaś nie znamy ich pochodzenia, dobrze jest ją usunąć, gdyż wszelkie chemikalia tam się właśnie gromadzą. 

Przygotowanie:
Warzywa kroimy, dorzucamy kilka plasterków imbiru, soczewicę i gotujemy przez 20 minut, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę oleju kokosowego, sól i pieprz do smaku. Miksujemy blendereem.

Pycha!!!!
Polecam wszystkim na lekkostrawną kolację. Zupka fantastyczna po fizycznym wysiłku. Nawadnia, dostarcza węglowodanów i protein. Smacznego!!

4 komentarze:

  1. Ta zupa wygląda świetnie także przed ugotowaniem :-) - J.

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak , przygotowując wszystko od podstaw, wiemy, co w zupce. Ładnie przed i ładnie po ;-) Zachęcam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupka wczoraj zrobiona i prawie zjedzona :) wprawdzie były zwykłe pyry...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwykłe pyry - ''tyż piknie'' ;)
    Można tu dodać więcej marchwki, cebuli i wtedy jedna ''zwykła pyra'' wystarczy ;)

    Cieszy mnie, że przepisy się sprawdzają! W zupie z soczewicy samo zdrowie sobie pływa ;)

    OdpowiedzUsuń