sobota, 28 września 2013

Imbir, Cynamon, Czosnek


Imbir, cynamon i czosnek, to Trzej Jesienno - Zimowi Muszkieterowie :). Warto o nich pamiętać i mieć zawsze pod ręką w czasie zmagań z mniej przyjazną aurą. Ta waleczna Trójka wzmacnia układ odpornościowy, działa antybakteryjnie, walczy z wirusami. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Zachęcam do herbatek imbirowo - cynamonowych z cytryną i miodem, oraz do używania tych przypraw również w gotowaniu. Przemycajmy je gdzie się da, gdyż  przyjemniej jest zapobiegać  niż leczyć ;).



Na chłodniejsze dni, rozgrzewająca Zupa z Zielonego Groszku i Pieczonego Czosnku.
Składniki:
1kg zielonego groszku
2 cebule albo 2 pory
3 główki upieczonego w folii aluminiowej czosnku (bardzo delikatny smak - sama byłam mile zaskoczona)

Przygotowanie:
Cebulkę podsmażyć i zalać wodą dodać groszek, pogotować około 5 minut, dodać upieczony czosnek (najlepiej wycisnąć ząbek po ząbku na talerzyk, a potem przełożyć do zupy), przyprawić według uznania, zmiksować!






DOBREJ SOBOTY DLA WSZYSTKICH TU ZAGLĄDAJĄCYCH!!!!



1 komentarz: