poniedziałek, 22 lipca 2013

Sałatka z arbuza i sera feta

Składniki:
  • arbuz
  • rukola
  • świeża mięta
  • serek feta
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek 
  • cytryna
Wykonanie:
Pokroić arbuza i serek feta w kostkę, dodać liście rukoli, mięty i pestki dyni. Wszystko wymieszać, skropić cytryną i oliwą z oliwek tuż przed podaniem.  Sałatka jest wyśmienita właśnie tak podana. Świetnie komponuje się z cienkimi plasterkami wędzonej szynki, bądź z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym, lub też orzechowym.


Sałatka w sam raz na upalne dni. Nawadnia! Arbuz jest bogaty w witaminę A i C oraz w antyutleniacze. Wspomaga pracę serca i nerek. Spożywany w umiarkowanych ilościach, a szczególnie w zestawieniu z bialkiem reguluje poziom cukru we krwi. Ziarna dyni, sa jedynymi ziarnami tworzącymi alkaiczne środowisko. Zawierają tryptofan, który pomaga w zasypianiu i łagodzi depresję. Pestki dyni są bogatym źródlem białka, witaminy E (cera!). Wysoka zawartość cynku chroni przed osteropeozą, a magnez łagodzi bóle głowy.

I jak tu  nie skusić się na tak zdrową sałatkę!? Polecam!!




7 komentarzy:

  1. Dziś zrobię sałatkę na test :) a w czwartek powtórka dla gości :) - Dzięki za przepis i "garść" informacji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem recenzji sałatki, no i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Recenzja sałatki - pyszna, bo łączy dwa smaki orzeźwiająco-słodki arbuza i słony fety + trzeci rukola no i chrupkie pestki dyni - pyszne. Powtórka będzie w czwartek ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Recenzja moja czyli Inkas a i krst polubił ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak miło, że smakowało!!! Ważne by w parze szło przyjemne z pożytecznym ;) Ciekawe co goście na to?

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie:-) Myślę, że warto zaryzykować:-)
    Pozdrawiam i zapraszam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne sałatki Marto na plażowe wypady! Kefir jak najbardziej pasuje na opaleniznę i jako sosik do sałatek ;) Pięknego lata życzę!

    OdpowiedzUsuń