Jeśli by komuś przyszło do głowy zrzucić na lato zimową pelerynkę tłuszczową, łatwy i przyjemny sposób polecam - zaczerpnięty z ostatnich studiów nad otyłoscią.
Otóż zwrócono uwagę iż pomimo
spożywania tej samej ilości kalorii, ci którzy konsumowali je wcześniej w ciągu
dnia, tracili więcej na wadze.Ten sporej skali eksperyment, podkreśla iż
czas konsumpcji posiłków ma wpływ na regulację wagi.
Spoglądając wstecz,
zauważymy, ze nasi przodkowie spożywali wiekszość kalorii w ciągu dnia. Wieczór
i nocne godziny były czasem postu i regeneracji
organizmu.W przeciągu
ostatnich 100 lat sytuacja uległa zmianie. Śpimy mniej, jemy późnymi
wieczorami, przez co dopada nas otyłość i często cukrzyca.
Tak więc jeśli interesuje Cię lżejsza(y) Ty
na lato, polecam jeść mniej wieczorami, a na 3 godziny przed snem -
wstrzemięźliwość. Proponuję jeden krok więcej - owoce i jakąkolwiek słodycz na
przedpołudniowe godziny, na popołudnie raczej warzywne improwizacje.
A teraz czas podzielić się czekoladową
inspiracją w sam raz na sobotni poranek:
NAJLEPSZE CZEKOLADOWE CIASTO ''BROWNIE'' -
bogate w antyoksydanty -naturalne przeciwutleniacze,
bez nabiału i glutenu.
Po porannym treningu biegowym - SUPER BYŁO ;-), pieczenie ciasta to sam relaks...
Wyrzutów sumienia
– brak!!!
Składniki:
125g mąki ryżowej
75g gorzkiego kakao
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
175g słodkich ziemniaków upieczonych
250g miodu
175g oleju kokosowego albo zamiennie taka sama ilość rozpuszczonego masła
1 jajko
¼ łyżeczki olejku waniliowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
175g słodkich ziemniaków upieczonych
250g miodu
175g oleju kokosowego albo zamiennie taka sama ilość rozpuszczonego masła
1 jajko
¼ łyżeczki olejku waniliowego
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180ºC.
Wymieszać suche składniki – mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia.
Pure ze słodkich ziemniakow, miód, rozpuszczony tłuszcz, jajko i wanilię wymieszać w oddzielnym naczyniu. Następnie połączyć razem wszystkie składniki
Przygotowane ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut aż ciasto chrupkie na wierzchu i lepko – kleiste w środku.
Pycha !!!
Zaadoptowane z przepisów Honestly Healthy
Super blog Beata.
OdpowiedzUsuńPoprosze o przepis na ciasto czekaladowe bez slodkich ziemniakow.
Hej Domi,
UsuńMam pare pomysłów na to czym zastąpić słodkie ziemniaki. Napierw jednak wypróbuje – dam znać niebawem ;-)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń