poniedziałek, 27 maja 2013

Na szybko i na zdrowo - Risotto i oberżyny w pomidorach



Wiem, wiem ...każdego dnia mamy ochotę przygotować obiad szybko... Często szybko, znaczy frytki  z paczki, czy może... a niech to, zamówimy dziś pizze!!! A ja propunuję na szybko i na zdrowo ;-)

Risotto z brązowego ryżu z czerwoną fasolą, podawane z oberżynami w pomidorach z dużą ilością pietruchy i soku z limonki (ostatnio limonka się przyczepiła do mnie i ani rusz bez niej).

Składniki: Ryż brązowy, puszka pomidorów, puszka czerwonej fasoli, czosnek, pęk pietruchy, no i limonki.

Podsmażamy suchy ryż najlepiej na oleju kokosowym, zalewamy bulionem i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Pozostawiamy ryż na wolnym ogniu. Odsączamy fasolę (używamy puszkowanej, bo ma być szybko), by potem zmieszać ją z ryżem. Kroimy oberżyny na plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem). Do pomidorów dodajemy ząbek zmiażdżonego czosnku, przyprawy wedlug uznania i oliwę z oliwek. Mieszamy wszystkie składniki, polewamy miksturą oberżyny i wkładamy do piekarnika 180ºC). Dodajemy duuuużo pietruchy (jeśli wszyscy w domu lubią). Powyższe przygotowania zajmą mniej czasu, niż pisanie tego postu ;-). Obiad nam się gotuje sam, i voila!!



 ...ponownie po wegetariańsku, ale na zdrowo. Pełno witaminy C - pietrucha, limonka i pomidory. Karoten zawarty w pomidorach - likopen (https://pl.wikipedia.org/wiki/Likopen), mając zdolności neutralizujące utleniacze (rujnujące strukturę komórek), chroni przed rakiem piersi, przewodu pokarmowego, płuc, skóry i prostaty. Czerwona fasola daje nam białko, a oberżyny mnóstwo łatwo przyswajalnego błonnika, witaminy z rodziny B, potas i sporo innych minerałów. Oberżyny mają właściwości antyutleniające i chronią ścianki komórek przed uszkodzeniem. Również obniżają cholesterol. Czy przekonałam Was, że będzie zdrowo???

W międzyczasie do litra wody możemy wycisnąć sok z ....limonki, dodać łyżkę miodu i mamy lemoniadę!

Ponownie smacznego życzę i na zdrowie!!!


6 komentarzy:

  1. Dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad :) - mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, a oberżyna to bakłażan?
    Agnes

    OdpowiedzUsuń
  3. Psianka podłużna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman, bakłażan i oberżyna... ;-) - tyle nazw, a jedno warzywo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o matko! oberżyna to też piękny kolor, pewnie nazwę wziął od bakłażana
      Agnes

      Usuń
  4. Wczorajszy obiad był smaczny i sycący - polecamy KiK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo! Podroze kuchenne szybko przenosza w najdziwniejsze krainy smakow, jesli sa satysfakcjonujace, tym lepiej!! Zapewniam, ze bylo zdrowo :-)

      Usuń