wtorek, 2 lipca 2013

Salsa Verde

Lato w pełni, pietruchy wszędzie pełno, a więc przepis na zielony sos i letnie z nim improwizacje ;)

Skład:
· Duży pęk pietruchy, można dorzucić bazylię, kolendrę ...improwizować po prostu!!
· 2-3 ząbki czosnku – tak naprawdę według uznania
· Oliwa z oliwek
· Sól

Najpierw pokroić pietruchę, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować blenderem, przelać sos do słoiczka, przechowywać w lodówce. Osobiście używam ten sos do wszystkiego: kanapki z pomidorem, sałatek, ryb, polewam nim warzywa surowe, warzywa parowane. Dodaję również do zup...
Witamina C, czosnek z właściwościami bakteriobójczymi, zloty płyn - oliwa z oliwek i omega 6!
Na zdrowie!!

2 komentarze:

  1. Sos pyszny-nawet bez soli, której nie dodałam. Dziś jedliśmy kuskus właśnie z salsą verde :) - pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sól nie jest niezbędna w tym sosie. Zmiksowane składniki są tak aromatyczne, że jej nie brakuje. Jeśli chcemy spożywać mniej soli, do czego zachęcam, proponuję w to miejsce używać soku z cytryny - nadaje swieżości każdej potrawie i wyostrza smak dania ;)

      Salsa Verde jest stałym dodatkiem i składnikiem potraw hiszpnskich, ole!

      Usuń