sobota, 10 sierpnia 2013

Kiszonki

Kiszonki - czas o nich pomyśleć...
Regulują florę bakteryjną układu pokarmowego dbając o czystość organizmu.
Można kisić prawie wszystkie warzywa - stanowią wtedy świetny składnik sałatek, urozmaicają dietę i dbają o nasze zdrowie.

Kiszone Warzywa - prosty przepis (mogą być brokuły, kaafior lub mieszanka warzyw)
Składniki:
  • warzywa, zioła
  • kilka ząbków czosnku
  • chrzan, cytryna, surowy imbir (do wyboru, albo razem)
  • około 2,5 litra wody na zalewę
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Umyć warzywa. Podzielić na cząstki.
Obrany chrzan, czosnek, imbir z solą i cukrem zagotować w 2,5 ltrach wody.
W słoikach na dnie ułożyć zioła, imbir, chrzan i czosnek. Następnie ułożyć warzywa dość ciasno. Całość zalać gorącą zalewą. Odstawić na kilka dni aby zaczął się proces kiszenia. Uwaga, początkowo zalewa może wyciekać ze słoików. Po kilku dniach, gwałtowny proces kiszenia uspokoi się. Ten prosty przepis można zastosować do kiszenia różnych warzyw takich jak marchew, papryka, cukinia - co kto lubi! No to kisimy!!


2 komentarze: