sobota, 25 maja 2013

Obiad na pomarańczowo - Curry z dyni



Serdecznie zapraszam do przygotowania obiadu w kolorze pomarańczy!!!

Składniki: dowolne ilosci dyni, cieciorki, czonsku, szpinaku i przyprawy curry.


Wykonanie: pokroić dynię w kostkę, podsmażyć z czosnkiem i cebulką, gdy wszystko zmięknie, dodać ugotowaną cieciorkę.


Na świeży szpinak nałożyć porcję curry i podawać z jugurtem greckim,  kawałkiem pełnoziarnistego pieczywa, albo z ciemnym ryżem. 


 


Zdrowia sobie dodajemy, gdyż dynia obdarowuje nas antyutleniaczami i witaminą  A, która jest dobra na wzrok, skórę i wspomaga system odpornościowy. Szpinak natomiast jest bogaty w znany już nam chlorofil i antyutleniacze, jak również w witaminy K,E,B i C. Cebula dba o florę bakteryjną jelit, daje witaminy C, K i B. Czosnek zaś wspomaga krążenie i walczy z infekcjami, cieciorka natomiast pilnuje cholesterolu. Jako że całe danie jest warzywne, zawiera mnóstwo  łatwo przyswajalnego błonnika.

Życzę smacznego i udanego week - end'u!!!

4 komentarze: