poniedziałek, 29 lipca 2013

Kasza jaglana


Kasza jaglana - znana, a jednak chyba nie za często gości na naszych stołach...  Ugotowana po prostu na wodzie, podawana z jogurtem, owocami, orzeszkami, jabłkiem i cynamonem - co kto lubi, może byż zamiennikiem owsianki. Warto dodać troszkę oleju kokosowego, sezamowego, lnianego... smacznego!


Kasza jaglana może również zastąpić ryż... i będziemy mieli risotto jaglane. Wczoraj właśnie takie przygotowałam.
Składniki:
  • kasza jaglana
  • puszka czerwonej fasoli (odcedzonej)
  • pieczarki
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • papryka czerwona i żółta
  • pietruszka
Wykonanie:
Kaszę ugotować z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku. Podsmażyc delikatnie na oleju kokosowym cebulkę z pieczarkami. Pokroić paprykę (nie smażę) i pietruchę, doprawić według uznania. Wszystko wymieszać... i gotowe. Można skropić cytryną tuż przed podaniem. Proste, pyszne, pożywne i zdrowe!


Mieszkańcy Himalajów żywią się na co dzień kaszą jaglaną i cieszą się długą żywotnością. A oto kilka jej zalet:
  • nawadnia przewód pokarmowy i zapobiega zatwardzeniom
  • jest pre-biotykiem - czyli karmi zdrową florę bakteryjną
  • bogata w serotoninę - poprawia nastrój
  • jest ''sprytnym'' węglowodanem - bogata w błonnik, z niską zawartością cukrów prostych, stabilizuje poziom cukru we krwi
  • bogata w magnez, zapobiega migrenom i zawałom serca
  • bogata w witaminę B3, obniża cholesterol i może być pomocna w zapobieganiu chorobom krążenia
  • bogata w antyutleniacze, białko (15%), nie zawiera glutenu

czwartek, 25 lipca 2013

Wszystko ma swój czas

Kiedy czekamy na efekty ćwiczeń, rezultaty zmian w odżywianiu, czy zmiany, które 'już powinny nadejść', często zapominamy, że ziarno potrzebuje czasu, by ożyć. Jeśli więc nie ma jeszcze tego, czego tak niecierpliwie wyczekujemy, odetchnijmy głęboko, zrelaksujmy się. Co zostało zasiane, wzrośnie.... 
A dziś zasiejmy kolejne dobre ziarno, by kiedyś cieszyć się owocem ;)

Nie oceniaj dnia po zbiorach, ale po zasianych ziarnach.


Dobrego dnia Nam życzę!!!


poniedziałek, 22 lipca 2013

Sałatka z arbuza i sera feta

Składniki:
  • arbuz
  • rukola
  • świeża mięta
  • serek feta
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek 
  • cytryna
Wykonanie:
Pokroić arbuza i serek feta w kostkę, dodać liście rukoli, mięty i pestki dyni. Wszystko wymieszać, skropić cytryną i oliwą z oliwek tuż przed podaniem.  Sałatka jest wyśmienita właśnie tak podana. Świetnie komponuje się z cienkimi plasterkami wędzonej szynki, bądź z grzanką posmarowaną masłem czosnkowym, lub też orzechowym.


Sałatka w sam raz na upalne dni. Nawadnia! Arbuz jest bogaty w witaminę A i C oraz w antyutleniacze. Wspomaga pracę serca i nerek. Spożywany w umiarkowanych ilościach, a szczególnie w zestawieniu z bialkiem reguluje poziom cukru we krwi. Ziarna dyni, sa jedynymi ziarnami tworzącymi alkaiczne środowisko. Zawierają tryptofan, który pomaga w zasypianiu i łagodzi depresję. Pestki dyni są bogatym źródlem białka, witaminy E (cera!). Wysoka zawartość cynku chroni przed osteropeozą, a magnez łagodzi bóle głowy.

I jak tu  nie skusić się na tak zdrową sałatkę!? Polecam!!




czwartek, 18 lipca 2013

Pomidorowe Gazpacho

Lubię lato i letnie przepisy, gdzie nie trzeba mierzyć, ważyć, piec... Można za to zrywać z drzewa, krzewu, grządki świeże warzywa i owoce (bądź kupować od rolników na targu). Potem chrupać je, miksować, kroić na sałatki... Dziś proponuję zupkę na lato. Gazpacho z gorącej Hiszpanii.

Składniki: pomidory, świeży ogórek, świeża cebulka, ząbek czosnku, świeża papryka, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku, dobrze się tu również komponuje seler naciowy.


Całość zmiksować, można przecedzić, wtedy mamy zupę krem. Świetna na lekką kolację w ciepły, letni wieczór.... a na deser czereśnie ;).

 

Troszkę dziś więcej o pomidorach. Pomagają spalać tłuszcze!! Ha!! Są źródłem witamin A,C, E. Zwalczją infekcje, zmniejszają ryzyko zachorowań na raka prostaty, jajników (szczególnie u kobiet przechodzących menopauzę), są pomocne w chorobach układu krążenia i astmie. Przyswajanie karotoneidów i flawanoidów z gotowanych pomidorów jest większa niż z surowych. Tak więc 'zwykła pomidorówka' jest nie do zastąpienia ;). W gazpacho natomiast mamy oliwę z oliwek i to pomaga absorbcji witamin. Jeśli do sałatek pomidorowych nie dodajemy oliwy, tracimy wiele witamin. Tak więc pomidory i oliwa z oliwek to nierozłączna para!


Pamiętajmy, by sprawdzać  zródło pochodzenia warzyw i owoców, jeśli je kupujemy. Najlepiej korzystać z sezonowych dobrodziejstw natury, jest wtedy mniej pestycydów niż na przykład w pomidorach sprzedawanych w grudniu...

Tomatoes are one of our favorite fat-burning foods. They help reduce inflammation and reverse leptin resistance. Reversing leptin resistance is the key to losing those stubborn extra pounds. That is why tomatoes are used almost daily in The Fat Resistance Diet.
Tomatoes are excellent sources of potassium and several vitamins:
  • folic acid
  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin E
Tomatoes also contain important anti-inflammatory nutrients called carotenoids and bioflavonoids. Key tomato carotenoids are lycopene, a red pigment, with potential anti-cancer effects and beta-carotene, an orange pigment, an important antioxidant that protects against damage from sunlight.
Bioflavonoids, which are concentrated in the tomato skin, counteract inflammation and allergic reactions. The main compounds are quercetin and kaempferol.
Studies indicate that tomato consumption is associated with a reduced risk of:
  • prostate cancer
  • ovarian cancer, especially in premenopausal women
  • digestive tract cancers
  • cardiovascular disease
  • asthma and chronic lung disease
The absorption of carotenoids and flavonoids from tomatoes is greater from cooked tomatoes than fresh tomatoes, since cooking breaks down the tomato cell matrix and makes the carotenoids more available.
The addition of olive oil to diced tomatoes during cooking greatly increases the absorption of lycopene. Oil is essential for absorbing carotenoids from tomatoes in salads or salsa. There is almost no absorption of these vital nutrients from salad eaten with a non-fat dressing.
- See more at: http://healthin30.com/2007/09/health-benefits-of-tomatoes/#sthash.fAbmhAyR.dpuf
Tomatoes are one of our favorite fat-burning foods. They help reduce inflammation and reverse leptin resistance. Reversing leptin resistance is the key to losing those stubborn extra pounds. That is why tomatoes are used almost daily in The Fat Resistance Diet.
Tomatoes are excellent sources of potassium and several vitamins:
  • folic acid
  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin E
Tomatoes also contain important anti-inflammatory nutrients called carotenoids and bioflavonoids. Key tomato carotenoids are lycopene, a red pigment, with potential anti-cancer effects and beta-carotene, an orange pigment, an important antioxidant that protects against damage from sunlight.
Bioflavonoids, which are concentrated in the tomato skin, counteract inflammation and allergic reactions. The main compounds are quercetin and kaempferol.
Studies indicate that tomato consumption is associated with a reduced risk of:
  • prostate cancer
  • ovarian cancer, especially in premenopausal women
  • digestive tract cancers
  • cardiovascular disease
  • asthma and chronic lung disease
The absorption of carotenoids and flavonoids from tomatoes is greater from cooked tomatoes than fresh tomatoes, since cooking breaks down the tomato cell matrix and makes the carotenoids more available.
The addition of olive oil to diced tomatoes during cooking greatly increases the absorption of lycopene. Oil is essential for absorbing carotenoids from tomatoes in salads or salsa. There is almost no absorption of these vital nutrients from salad eaten with a non-fat dressing.
- See more at: http://healthin30.com/2007/09/health-benefits-of-tomatoes/#sthash.fAbmhAyR.dpuf

Tomatoes are one of our favorite fat-burning foods. They help reduce inflammation and reverse leptin resistance. Reversing leptin resistance is the key to losing those stubborn extra pounds. That is why tomatoes are used almost daily in The Fat Resistance Diet.
Tomatoes are excellent sources of potassium and several vitamins:
  • folic acid
  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin E
Tomatoes also contain important anti-inflammatory nutrients called carotenoids and bioflavonoids. Key tomato carotenoids are lycopene, a red pigment, with potential anti-cancer effects and beta-carotene, an orange pigment, an important antioxidant that protects against damage from sunlight.
Bioflavonoids, which are concentrated in the tomato skin, counteract inflammation and allergic reactions. The main compounds are quercetin and kaempferol.
Studies indicate that tomato consumption is associated with a reduced risk of:
  • prostate cancer
  • ovarian cancer, especially in premenopausal women
  • digestive tract cancers
  • cardiovascular disease
  • asthma and chronic lung disease
The absorption of carotenoids and flavonoids from tomatoes is greater from cooked tomatoes than fresh tomatoes, since cooking breaks down the tomato cell matrix and makes the carotenoids more available.
The addition of olive oil to diced tomatoes during cooking greatly increases the absorption of lycopene. Oil is essential for absorbing carotenoids from tomatoes in salads or salsa. There is almost no absorption of these vital nutrients from salad eaten with a non-fat dressing.
- See more at: http://healthin30.com/2007/09/health-benefits-of-tomatoes/#sthash.fAbmhAyR.dpuf

Tomatoes are one of our favorite fat-burning foods. They help reduce inflammation and reverse leptin resistance. Reversing leptin resistance is the key to losing those stubborn extra pounds. That is why tomatoes are used almost daily in The Fat Resistance Diet.
Tomatoes are excellent sources of potassium and several vitamins:
  • folic acid
  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin E
Tomatoes also contain important anti-inflammatory nutrients called carotenoids and bioflavonoids. Key tomato carotenoids are lycopene, a red pigment, with potential anti-cancer effects and beta-carotene, an orange pigment, an important antioxidant that protects against damage from sunlight.
Bioflavonoids, which are concentrated in the tomato skin, counteract inflammation and allergic reactions. The main compounds are quercetin and kaempferol.
Studies indicate that tomato consumption is associated with a reduced risk of:
  • prostate cancer
  • ovarian cancer, especially in premenopausal women
  • digestive tract cancers
  • cardiovascular disease
  • asthma and chronic lung disease
The absorption of carotenoids and flavonoids from tomatoes is greater from cooked tomatoes than fresh tomatoes, since cooking breaks down the tomato cell matrix and makes the carotenoids more available.
The addition of olive oil to diced tomatoes during cooking greatly increases the absorption of lycopene. Oil is essential for absorbing carotenoids from tomatoes in salads or salsa. There is almost no absorption of these vital nutrients from salad eaten with a non-fat dressing.
- See more at: http://healthin30.com/2007/09/health-benefits-of-tomatoes/#sthash.fAbmhAyR.dpuf

środa, 17 lipca 2013

Lekarstwo - Trucizna

To, co jemy może być albo najbezpieczniejszą i najefektywniejszą formą lekarstwa, albo działającą wolno, a systematycznie, formą trucizny... Od kiedy zdaję sobie sprawę, że to prawda... Uważajmy!




wtorek, 16 lipca 2013

Czereśnie

Czereśnie są jednym z niewielu znanych źródeł melatoniny – związku chemicznego, który nasz mózg potrzebuje do regulacji snu. Udowodniono, że wspomagają zasypianie przez podnoszenie poziomu melatoniny we krwi. Jeśli letnie upały ingerują w Twój sen, tak jak w mój ;),  soczyste czereśnie jako wieczorny deser mogą być świetnym rozwiązaniem!! Oprócz tego czereśnie oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają układ trawienny, spowalniają proces starzenia! ;) Są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, C, E, oraz minerały takie jak potas magnez, wapno, żelazo, cynk i siarkę. Najlepiej cieszyć sie nimi na czas sezonu czereśniowego, są wtedy swieże (nie z importu), prosto z drzewa. Spożywając je codziennie przez  2 tygodnie można sobie podreperować układ trawienny, zwalczyć infekcje, ulżyć bólom głowy, a zastępując nimi słodycze, zrzucić co nieco z nadwagi...bezboleśnie hmmm.



Pozdrawiam czereśniowo!!!

czwartek, 11 lipca 2013

Letnie smakołyki

Miałam okazję posmakować pysznego napoju i dzielę się nim z Wami. Sok z arbuza, cytryny z plasterkami ogórka i liśćmi mięty. Orzeźwiający, zdrowy i egzotyczny. Rewelacyjny na letnie przyjęcia i upalne dni. Myślę, że jest to fantastyczna opcja na zdrowy napój również dla dzieci ;).


Porzeczki, maliny, jagody, truskawki miksujemy, wkładamy do foremek (np: http://www.twenga.pl/foremka-do-lodow.html) i zamrażamy... Bez większego wysiłku mamy najzdrowsze pod słoncem lody, które będą smakowały każdemu. Sorbety można robić praktycznie z wszystkich owoców, twórczo mieszać smaki i zaskakiwać samych siebie, rodzinę czy znajomych. Bezbolesny powrót na drogę zdrowia!


Wykorzystujmy lato na wprowadzanie pozytywnych zmian w jadłospisach i życiu codziennym, aby zima nie zaskoczyła nas swą leniwą egzystencją! Zatem do dzieła i rękodzieła ;-)

środa, 10 lipca 2013

Sposób na migrenę

Zmiany w codziennej diecie mogą pomóc w bólach głowy. Sama tego doświadczyłam. Zielone soki warzywne bogate w magnez i wiatminę C okazały sie dla mnie tym cudownym lekiem. Dodatkowo spożywam suplementy, witaminę C i Magnez, dzięki temu już od ponad dwóch miesięcy nie potrzebuję pigułek na ból głowy. Naturalna żywność to podstawa.

Poniżej kilka dodatkowych porad:

Unikaj przetworzonej żywności, pełno w niej ulepszaczy np. glutaminian sodu,który u niektórych jest przyczyną bólu głowy czy migreny, podobnie aspartam, sukraloza, lepiej zastapić je naturalnym bardzo słodkim ziołem stewia http://pl.wikipedia.org/wiki/Stevia 

Unikaj pokarmów powodujących migreny: między innymi czekolada, alkohol, rafinowany cukier, genetycznie modyfikowana żywność, żywność zawierająca gluten, sery. Warto obserwować jak organizm reaguje po ich spożyciu i wykluczyć z diety jeśli szkodzą. Wymienione produkty nie są niezbędne w funkcjonowaniu organizmu. 

Dodaj tryptofan do diety, jest jednym z niezbędnych aminokwasów (co znaczy, że nie jest produkowany przez nasz organizm, dlatego musimy dostarczać go poprzez dietę). Tryptofan stymuluje produkcję serotoniny, która pomaga w zminiejszeniu napięcia i relaksuje malutkie mięśnie naczynek krwionośnych skalpu ;).Tryptofan znajduje się w mięsie indyka, czerwonym mięsie, fasolach, orzechach i nasionach.

Lawenda – naturalny środek przeciwbólowy, redukuje zapalenie naczyń krwionośnych podczas migreny, relaksuje mięśnie szyjne, dookoła oczu i mięśnie skalpu. Ususzone kwiaty lawendy warto mieć w sypialni, używać podczas kąpieli, bądź w postaci herbaty ziołowj (pamiętajmy o naturalnych, unikajmy tych ulepszanych sztucznym zapachem, gdyż skutek będzie odwrotny). 

Imbir, mięta i pieprz cayenne, to naturalne zioła przeciwbólowe, fantastyczne jako napary   ziołowe. Pomagają również w zmniejszeniu nudności towarzyszącym migrenom. 

Lapiężnik, zioło wystepujące w Europie i Północnej Azji, zmniejsza intensywność bólów migrenowych przez redukcję zapalenia w naczynkach krwionośnych i regulację przepływu krwi w mózgu. Działa jak lek beta – adrenolityczny hamując aktywność układu współczulnego, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i zapobiega skurczom naczynek krwionośnych. Pomaga również w wielu alergiach, szczególnie tych przyczyniających się do bólów głowy. 






sobota, 6 lipca 2013

Witamina D ;-)

Piękny, słoneczny dzień w Bath i dużo witaminy D!!!! Pozdrawiam słonecznie z letniej wycieczki!!! Zdrowe, przepyszne potrawy, którymi jestem goszczona dodają wyprawie niezapmnianego smaku... ech lato....

  

środa, 3 lipca 2013

Lato... w pracy

Dziś na obiad sałatka z surowych brokuł, pomidorów, marynowanych karczochów, czerwona fasola oraz szprotki z puszki. Do tego Salsa Verde albo oliwa z oliwek i pietrucha. Sok świeżo wyciśnięty rano, z ''pnia'' brokuły, selera naciowego, liści kapusty i jednej cyrtyny + łyżeczka spiruliny. Całość orzeźwiająca, zdrowa, mocno witaminowa.

'Biurowy' obiadek'... zielony sok wywołał gęsią skórkę u niektórych...

Przyznam musiałam wstać pół godziny wcześniej by przygotować sałatkę i sok, ale warto było :). A na deser 10 minutowy spacer w pobliskim rozkwieconym parku. Pomimo chmur, lato i na biurku i w parku ;)
Pozdrawiam!!!

 
No i poobiedni spacerek w parku...

wtorek, 2 lipca 2013

Salsa Verde

Lato w pełni, pietruchy wszędzie pełno, a więc przepis na zielony sos i letnie z nim improwizacje ;)

Skład:
· Duży pęk pietruchy, można dorzucić bazylię, kolendrę ...improwizować po prostu!!
· 2-3 ząbki czosnku – tak naprawdę według uznania
· Oliwa z oliwek
· Sól

Najpierw pokroić pietruchę, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować blenderem, przelać sos do słoiczka, przechowywać w lodówce. Osobiście używam ten sos do wszystkiego: kanapki z pomidorem, sałatek, ryb, polewam nim warzywa surowe, warzywa parowane. Dodaję również do zup...
Witamina C, czosnek z właściwościami bakteriobójczymi, zloty płyn - oliwa z oliwek i omega 6!
Na zdrowie!!